top of page

VITAMÍN D

Aktualizováno: 2. 1. 2020


Prečo napísať práve o vitamíne D ? Pretože je to vitamín, ktorého môžme mať v tomto zimnom období málo. D-éčko sa za normálnych okolností tvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia. Čo teda, keď v zimnom období máme slnečného žiarenia málo? Čo môže spôsobiť deficit vitamínu D a čím nahrádzať slnečné lúče?




Nedostatok vitamínu D - únava a depresívne stavy - pokles tvorby inzulínu - riziko poruchy glukózovej tolerancie

Ako prijať Vitamín D - najlepšou formou príjmu D vitamínu je slnečné žiarenie. Opaľovanie v trvaní 10 – 15 min. bez použitia opaľovacieho faktora vytvorí dostatok vitamínu D. Potom by sme mali ihneď použiť ochranný faktor 15 a viac, aby bola pokožka chránená. Takéto opaľovanie, ktoré zahŕňa tvár, ruky, dlane alebo chrbát najmenej dvakrát do týždňa, zabezpečí dostatok vitamínu D. (zásoba po návrate zo slnečnej dovolenky vydrží cca 3týždne) Faktory, ktoré limitujú využitie slnečného žiarenia na tvorbu vitamínu D: ročné obdobie, lokalita, časť dňa, smog, vek.. Ak má opaľovací krém vyšší faktor ako SPF 8, žiadny vitamín D sa už nevytvorí.

Vitamín D v strave (dôležité je pripomenúť, že vitamín D je rozpustný v tuku)

- rybí olej - tučné ryby ako losos, zubáč, kapor..

 - vaječné žĺtky - droždie - kakao - mlieko - avokádo


V zimných mesiacoch môžme zvýšiť príjem tohto vitamínu až trojnásobne.

“Tmavší” ľudia potrebujú vyššiu dávku ako “bledí”, rovnako tak dojčiace mamičky a starší ľudia potrebujú vyššiu dávku vitamínu D. 


58 zobrazení0 komentářů
bottom of page