top of page

SAUNOVANIE - pravidlá a zaujímavosti

Aktualizováno: 9. 1. 2020


Myslel som, že základné pravidlá saunovania už ovládajú všetci.

Človek si ide do sauny (mal by si) najmä oddýchnuť a zregenerovať. Ak vám to však prekazí svojou návštevou rodinka hneď z príchodu, oblečená vo voľnočasových, dlhých trenirkových, mokrých (napitých chlórom) plavkách a v gumených kroksoch, ktorá skupinovo po piatich minútach sedenia v saune zamieri bez sprchy priamo do plaveckého bazéna.. som zistil, že nie všetci zrejme tie pravidlá zdravého a správneho saunovania poznajú. Verím, že týmito pár riadkami sa niekto poučí a že ludí, ktorí by mohli týmto správaním luďom, ktorí si chcú oddýcnuť dvíhať tlak  bude čo najmenej.


Väčšina wellness centier disponuje pravidlami a zásadami saunovania, no zrejme nie každý má záujem si to prečítať, správať sa podľa toho a teda byť tolerantnejší voči sebe a zdraviu ostatných spolusaunovníkov.


Ako sa ne/saunovať?

Prečo nie je vhodné prísť do sauny mokrý? Saunovanie prečisťuje dýchacie cesty, účinkuje ako prevencia pred respiračnými ochoreniami a astmou. Takže dýchať chlór, ktorý môžme mať na pokožke nie je veľmi vhodné. Pred saunovaním sa odporúča osprchovať, poumývať mydlom aby sme zmyly parfémi, deodoranty a iné látky ktoré by nás mohli dráždiť a utrieť sa do sucha, pretože suchá pokožka sa lepšie a rýchlejšie potí.


Plavky do sauny nepatria. Nikdy to prosím nerobte. Saunovanie v plavkách je zdraviu veľmi škodlivé a to nie len pre človeka, ktorý ich má oblečené ale aj pre ostatných. Sú vyrobené zo syntetických umelých látok a pri teplote už 50st C sa tieto látky uvoľnujú, sú silno rakovinotvorné a do tela sa dostávajú dýchacími cestami alebo pokožkou, čím škodíte sebe ale aj ostatným saunujúcim. (takže šlapky, nebodaj gumené kroksy nebol tiež úplne vhodný nápad).

Plachta neslúži len na zahalenie.

Keďže sa telo prostredníctvom potenia zbavuje škodlivých látok, neslúži plachta len ako zahalenie pred verejnosťou ale má aj hygienickú funkciu. Nie len, že si nemusíte po niekom sadnúť do kaluže potu po človeku, ktorý tam bol pred vami, nemusí si tak sadnúť do vašej kaluži človek po vás. Samozrejme sa tým zamedzuje šíreniu kožných a iných ochorení.


Sprcha, schladenie po saune musí byť. Ísť do ochladzovacieho bazána s kvapkami potu a nechať ich tam všetky nám, nech sa v tom vykúpeme, nie je šťastné a hygienické riešenie. Dôkladné ochladenie po použití sauny vráti vašu telesnú teplotu späť z vysokých na normálne hodnoty, precvičuje cievy a tým aj celý krvný obeh, dosahujú sa priaznivé účinky saunovania, posilňuje sa imunita a určite aj vôlové vlastnosti.


Aj odpočinok, kľud po saune má svoj význam. Po ochladení je dobré sa osušiť, zabaliť do suchej plachty, deky.. a na 15minút “vypnúť”. Vynechaním oddychu telo nadmerne vyčerpávate a zvyšujete riziko preťaženia organizmu.

Na polohe tela záleží. Najideálnejšia pozícia pri saunovaní v suchej saune je poloha v ľahu, alebo aspoň byť v polosede, kedy je zadok a chodidlá v rovnakej úrovni. Pri sedení (ako na stoličke) môže byť hlava prehrievaná viac ako chodidlá, čo môže spôsobiť bolesť hlavy alebo závraty. V ľahu máme telo rovnomerne prehrievané a teda nemusíme organizmus zaťažovať vyrovnávaním teplotných rozdielov medzi spodnou a hornou časťou tela.


Koľko času stráviť v saune? Tak ako kondícia, tak aj pobyt v saune sa postupne buduje. Je dobre počúvať svoje telo, váš pocit. Ak je vám nepríjemne, máte pocit, že nie je všetko v poriadku, radšej saunu opustite. Ideálny čas je 10-15 minút 2-3 krát s 10-15 minútovým oddychom.


VŽDY SI UROBTE NA SAUNOVANIE DOSTATOK ČASU A POČÚVAJTE SVOJE TELO.


To, že Fíni sú jednotka v saunovaní sme vedeli. Ale že v krajine, ktorá má 5,5 milióna obyvateľov je podľa prieskumov 3,3 milióna sáun.. to je azda v každom jednom dome :)



SAUNOVANIE A RASTOVÝ HORMÓN

Rhonda Perciavallová Patricková, PhD. pracovala po boku mnohých významných odborníkov vrátane doktora Brucea Amesa, ktorý vynašiel Amesov test mutagénneho účinku a je 23. najcitovanejším vedcom všetkých odborov v období medzi 1973 a 1984. Vedie klinické skúšania, vykonala výskum starnutia na inštitúte Salk Institute for Biological Studies a výskum v rámci postgraduálneho štúdia v detskej nemocnici St. Jude Children's Research Hospital. V ňom skúmala rakovinu, mitochondriálny metabolizmus a apoptózu. Niekoľko poznámok od doktorky Patrickovej o vytrvalosti a rastovom hormóne: "Jedna štúdia ukázala, že polhodinový pobyt v saune po tréningu dvakrát týždenne počas troch týždňov viedol u účastníkov štúdie k predĺženiu času, ktorý boli schopní bežať až do vyčerpania. V porovnaní so základnou hodnotou išlo o zvýšenie o 32%. Okrem tohto nárastu vytrvalosti pri behu v tejto štúdii bol tiež zaznamenaný nárast objemu plazmy o 7,1% a počtu červených krviniek o 3,5%." "Dva dvadsať minútové pobyty v saune pri 80st C prerušené tridsaťminútovou prestávkou na ochladenie, dvojnásobne zvýšili hladinu rastového hormónu v porovnaní so základnými hodnotami. Dva pätnásťminútové pobyty v saune pri 100st C prerušené tridsaťminútovou prestávkou na ochladenie, zvýšili úroveň rastového hormónu až päťnásobne.. Tento účinok zvyčajne pretrváva ešte aj počas niekoľkých hodín po ukončení pobytu v saune."

"Hypertermická aklimatizácia" (vystavenie presne vypočítanej teplote) môže pomôcť zvýšiť úroveň rastového hormónu a značne zlepšiť vytrvalosť." Zdroj: https://www.foundmyfitness.com/topics/sauna

2 371 zobrazení0 komentářů
bottom of page