top of page

DETI A SILOVÝ TRÉNING

Či posilňovať alebo nie vám ​odpoviem zopár riadkami a posúdite sami, či som vám názor vyvrátil alebo potvrdil.


Zopakujme si, prečo by mali deti (nie len) športovať? - Zdravý rast a vývoj - Podpora mentálnej funkčnosti - Prírastok kostnej hmoty  - Socializácia, nové priateľstvá a fungovanie v koletkíve - Zabraňuje nadváhe...


Mali by aj posilňovať?.. 


Dovolíte deťom behať, skákať z múrika alebo napríklad lyžovať? Jasné, veď sú to normálne, prirodzené aktivity. Viete, aké sily na ne pôsobia pri týchto bežných aktivitách?


Podľa prof. Mariána Vanderku, pri behu rýchlejším klusom (4m/s), pôsobí na nás 2 až 2,5 násobok našej hmotnosti. Pri 40kg dieťati je to 80-100kg pri každom dotyku nohy s podložkou. 100kg na jednu nohu..


Ako je to zo skokom? 



Áno, až 300kg môže pôsobiť na 45kg ťažkého človeka pri obyčajnom zoskoku z 80cm. Je to ďalší dôvod, prečo by mali deti posilniť svoje telo a pripraviť sa tak na takéto aktivity?

Určite áno.

Lyžiar v oblúkovom zatočení.  Aké sily pôsobia na lyžiarov v zjazde pri zatočení?

(Terezka Krížová, Ski Klub Kremnica) 


Až trojnásobok telesnej hmotnosti dokážeme vytvoriť na naše telo v zjazde pri oblúkovom zatočení a je dôležité dodať, že až 70% z toho je tlak vytváraný na jednu nohu, keďže pomer síl medzi pravou a ľavou nohou v zatočení je nerovnomerný, teda 70%-30%. 

 

Odpoveď na otázku, či posilňovať už určite poznáte :)

Stačí ale, aby deti posilňovali len s vlastnou váhou? (samozrejme, to neplatí len pre deti) Ak si zoberieme ako príklad zjazdára, pri ktorom už vieme aké sily môžu pôsobiť na telo, je možné sa pripraviť na zjazdovku bez použitia závažia? Čiastočne áno, plnohodnotne však určite nie. Ak si pozrieme obrázky vyššie, malo by nám byť jasné, že to stačiť nemôže. Ak je na 30kg ťažkého lyžiara v zjazde vyvíjaný tlak v oblúkovom zatočení až 90kg, stačí, ak bude cvičiť drep s vlastnou, teda 30kg záťažou?!.. (necelých 30, keďže pri drepe s vlastnou váhou nedvíhame celú svoju váhu) 

Ak dáme spraviť dieťaťu kľuk, kde musí prekonať silou paží a trupu odpor rovnajúci sa cca 70% svojej hmotnosti, čo je pri 35kg chlapcovi 24,5kg a nie je schopný ho vykonať správne technikcky, pretože má málo spevnené telo, stred tela (nedokáže držať rovný chrbát, prehýba sa v spodnej časti chrbta) a zároveň slabé paže mu nedovolia sa odtlačiť od zeme.. Nebolo by teda rozumnejšie použiť malé jednoručné činky ako odpor pri benchpresse (cvik, ktorým zapájame primárne rovnaké svaly vrchu tela ako pri kľuku) ako ho nechať sa trápiť a nezmyselne sa dostávať do hyperextenzie - nadmerného prehnutia v driekovej časti chrbta?! Samozrejme popri tom zapojiť cvičenia na spevnenie tela - CORE atď..


Od akého veku by mali cvičiť?  Značná časť odborníkov radí začať so silovým tréningom v pomerne ranom veku, najčastejšie sa odporúča tréning od šiestich až ôsmich rokov. U detí je koncentrácia rastových hormónov (predovšetkým testosterónu) výrazne nižšia ako u dospelých jedincov, teda mužov, takže sa nemusíme obávať, že dôjde k zásadným zmenám veľkosti svalov. 


Každé dieťa by sa malo hýbať, posilňovať, venovať sa svojmu telu. Ak však deti športujú aktívne, na súťažnej úrovni, nestačí posilňovať s vlastnou váhou.


Na záver však treba pripomenúť, že skôr ako deti začnú pracovať na sile, mali by vedieť vykonať všetky cvičenia technicky správne. Ak to nedokážu, netlačiť ich do toho, skúsiť sa najprv zamerať na odstránenie limitov ktoré im v tom bránia - mať správnu polohu a funkčnosť kĺbov (slabá mobilita, stabilita kĺbov (joint by joint sme si vysvetlili v článku “AKO (ne)cvičiť brušné svalstvo?!"))  či oslabených alebo skrátených svalov a až potom sa vrhnúť na váhu. 


1 446 zobrazení0 komentářů
bottom of page